Genitalni Herpes Kod Žena

Anatomija žene, je verovatno glavni razlog što su simptomi herpesa mnogo štetniji i teži za kontrolu nego što je to slučaj kod muškaraca. Statistike pokazuju da je više žena nego muškaraca obolelo od ovog virusa. U Americi, na svake četiri odrasle žene, jedna ima virus herpesa, dok kod odraslih muškaraca, statistika kaže 1 od 5. S obzirom da je genitalni herpes seksualno prenosiva bolest, učenje o simptomima genitalnog herpesa i opcijama kako ga izbeći ili ako ga već imate – kako ga kontrolisati – je vaša najbolja odbrana od ove bolesti.

Kod žena su češći napadi verovatniji nego kod muškaraca, a i simptomi su obično bolniji i teže ih je kontrolisati. Postoji i briga da li će se rođenjem virus preneti na bebu ili ne. Dodatno, menstrualni ciklus kod žena ima za posledicu privremen pad imunog sistema, što čini verovatnijom mogućnost zaraze virusom, ukoliko organizam dođe u kontakt sa njim.

Kada su u pitanju ženske genitalije, površina prekrivena sluzokožom je mnogo veća nego kod genitalija muškarca, tj. na penisu. Imajući u vidu da ove površine najlakše prihvataju virus, jasno je da veća površina doprinosi većem procentu infekcija kod žene.

U ranoj fazi, simptomi herpesa kod žena, uključuju osećaj pečenja, golicanja ili svraba u području genitalija. Ovo se može greškom dijagnostikovati kao kandidijaza ili infekcija urinarnog trakta. Virus se zatim razvija i u genitalnoj regiji se pojavljuju crveni plikovi, koji se postepeno pune tečnošću kao mehuri.

Kada dođe do pucanja plikova, to znači da je lečenje herpesa, odnosno simptoma herpesa počelo, ali je to istovremeno i najbolnija faza napada bolesti za ženu, pogotovo je izražen bol za vreme uriniranja. U ovom stadijumu je zapravo najteže držati genitalno područje suvo, što je veoma važno za brže izlečenje. Iako se vrlo retko događa da majka prenese virus herpesa na novorođenče, ukoliko se to ipak desi virus predstavlja pretnju za novorođenče , tako da je neophodno da trudnica konsultuje lekara ukoliko zna da ima virus herpesa.

Ako ste utvrdili da imate genitalni herpes, obavezno potražite savet lekara. i pored toga što imate virus herpesa, život ide dalje i postarajte se da kroz život idete što je više moguće rasterećeni i upućeni u ovu bolest, kako biste mogli što bolje da je kontrolišete.

Advertisements

No comments yet

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: