Genitalni Herpes – 5 stadijuma bolesti

Genitalni herpes je ozbiljna polna bolest, a oboleli od herpesa prolazi kroz pet stadijuma, koji se smenjuju tokom razvijanja bolesti. Prva pojava herpesa nakon zaraze virusom je obično najburnija i najnaglašenija.
Ako želite da saznate više o stadijumima kroz koje prolazi organizam tokom bolesti, kao i o procesu izlečenja, čitajte dalje.

5 stadijuma bolesti

Rano Crvenilo
Prvi simptomi herpesa se obično javljaju u vidu crvenila i iritiranosti na maloj površini kože. Na istom području oboleli često istovremeno počinje da oseća svrab, bol ili pak postaje vrlo osetljiv na dodir.

Oticanje, tj. Otok inficiranog područja
U zavisnosti od toga gde počinju da se javljaju prvi znaci bolesti, na istom delu može doći do stvaranja otoka. To je znak da dolazi do upale područja i reakcije imunog sistema.

Plikovi ili Rane
Najočigledniji simptom koji ljudi povezuju sa genitalnim herpesom je formiranje malih plikova spolja i unutar genitalija. Plikovi su obično ispunjeni tečnošću i mogu se javiti ili u grupi koja pokriva pogođenu oblast ili kao samo jedan plik.

Gnojne rane (čirevi)
Gnojne rane su četvrti od pet stadijuma herpesa. Oni se stvaraju na kraju trećeg stadijuma, u kome dolazi do prskanja plikova. U suštini ove gnojne rane izgledaju kao veoma natečene i veoma iziritirane posekotine. Najčešće uvek deluju sveže, osetljivo i natečeno. Takođe se mogu javiti kao grupa rana (čireva) ili kao samo jedna rana.

Kraste ili suve kraste
Jednom kada čirevi počnu da zaceljuju, kraste će početi da se formiraju na njihovom mestu. Vremenom i ove kraste će početi da očvršćavaju, a nova koža će početi da raste. Tokom vremena, kraste će otpasti.

Završavanje procesa lečenja
Napad herpesa se smatra gotovim kada kraste otpadnu, a koža se oporavi. Regija pogođena napadom herpesa može još uvek da izgleda pomalo crvena, ali više nije osetljiva na dodir.

Širenje Herpesa
Iako se napad herpesa završio, vi ste i dalje zarazni i možete širiti bolest na vaše najbliže. Kada napad herpesa nije u toku, ovo se naziva asimptomatična faza, što znači da nema simptoma. Ipak, bolest (virus) je i dalje prisutna i ako je rizik mali, i dalje je možete preneti na drugog, putem seksualnog kontakta.

Herpes se ne može izlečiti. Iako postoje lekovi koji pomažu u sprečavanju zaraze ovom bolešću, kao i smanjenju intenziteta napada herpesa, jako je važno da i vi, ako imate herpes, stalno vodite računa o tome da ne zarazite svoje seksualne partnere. Ako dakle imate herpes, potrebno je da uvek koristite kondome od lateksa, ali i posebne prepreke od lateksa, čak iako nemate simptome. Takođe morate da izbegavate seksualne aktivnosti tokom napada herpesa.

Zapamtite, čak iako se ne smenjuju stadijumi herpesa, čak iako nemate nikakve simptome, i dalje možete da širite zarazu.
Ako želite da saznate još o herpesu obiđite sajt čija tema su polne bolesti i među njima genitalni herpes.

Advertisements

No comments yet

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: